МОН плаща повече за студенти по Педагогика, Транспорт и Хранителни технологии
МОН плаща повече за студенти по Педагогика, Транспорт и Хранителни технологии / БГНЕС, архив

Министерството на образованието и науката обяви професионалните направления във висшето образование, за които ще плаща допълнително, заради липсата на кадри.

Те са 31 на брой и сред тях са Педагогика, Транспорт, корабоплаване и авиация, Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, Хранителни технологии, Животновъдство, Теория на изкуствата.

Специалностите са включени в проект, публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на ведомството.

Догодина студентите в Софийския университет ще плащат повече

"Политиката на държавата следва да бъде насочена към ограничаване разрастването на неефективните професионални направления и специалности, и стимулиране на висше образование, което да отговори на изискванията и потребностите на реалната икономика и пазара на труда", гласи доклад на министъра на образованието Меглена Кунева, цитиран от бТВ.

Списъкът с приоритетните професионални направления е създаден на база недостига на специалисти. Според данните на МОН в момента една трета от студентите учат Икономика и Администрация и управление, а тези области са презадоволени от висшисти.

Министерството на образованието променя и правилата за определяне на броя на приеманите студенти и докторанти в държавните университети, както и начина на финансиране. Той ще зависи от професионалната реализация.

Междувременно днес в Чепеларе министърът на образованието Меглена Кунева коментира с учители, че България я очакват проблеми в следващите години, защото много голяма част от учителството е на около 50 години.

Тя обяви, че за месец като министър на просветата е разбрала, че професията се нуждае от млади хора за да укрепне. Затова и вицепремиерът призова висшите учебни заведения да стимулират младите да избират учителството.