Ще намали ли потока от бежанци спазването на примирието в Сирия? (ВИДЕО)
Ще намали ли потока от бежанци спазването на примирието в Сирия? (ВИДЕО) / БГНЕС, Guliver/Getty Images

Приливът на бежанци от Сирия ще намалее, ако примирието в страната се спазва, заяви днес турският премиер Ахмет Давутоглу на пресконференция в Анкара след среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, предаде Ройтерс.

Давутоглу подчерта, че нарушенията в прекратяването на огъня от страна на Русия и сирийското правителство правят примирието "много уязвимо".

Над 100 000 мигранти влезли в Европа само от началото на 2016-а

Туск каза по този повод, че е трудно да се запази оптимизма за спазване на примирието между страните в конфликта в Сирия, но без съмнение трябва да се даде шанс на това споразумение.

Давутоглу съобщи, че са обсъдили с Туск използването на помощта от 3 млрд. евро, която ЕС ще предостави на Турция за справяне с миграционната криза. Той потвърди, че Турция е приела общия план за действие във връзка с миграцията и ще продължи да спазва задълженията си.

На територията на Гърция има близо 32 000 мигранти

Броят на мигранти, преминаващи през Егейско море от Турция за ЕС остава прекалено висок, коментира след срещата и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Ще намали ли потока от бежанци спазването на примирието в Сирия (ВИДЕО)
netinfo

"Ние се съгласихме, че бежанския поток все още остава прекалено висок и са необходими по-нататъшни действия", заяви Туск. В същото време обаче той поздрави Анкара за увеличаването на сътрудничеството си, в това число и засилването на крайбрежните патрули и затягане на визовите режими.

По-рано днес от Атина той предупреди икономическите мигранти, запътили се към Европа, да не идват към континента, като в същото време порица държавите членки, предприел едностранни действия за справяне с кризата.

"Искам да се обърна към всички потенциални нелегални икономически мигранти, независимо от къде идват. Не идвайте в Европа. Не вярвайте на трафиканти. Не рискувайте живота и парите си", заяви Туск след срещата си с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина.

Източник: БТА