Поетично четене на акад. Иванка Денева
Поетично четене на акад. Иванка Денева / Личен Архив

Писателката Иванка Денева продължава осъществяването на авторския си некомерсиален проект „Целебната сила на изкуството", осигуряващ досег до него за най-изстрадалите хора на Сливен: с ментални проблеми, онкоболни, засегнати от диабет и двигателни поражения, възрастни люде и с финансови затруднения за закупуване на книги.

Плод на този траен порив са проведените през годините творчески срещи в Диабетния център, пред Сдружение „Онкоболни и приятели", пред Дома за стари хора в града, Дневния център за хора с увреждания „Св. Стилиян Детепазител" и др.Акад. Иванка Денева е член на Българската академия на науките и изкуствата - София, на Съюза на българските писатели в столицата, Съюза на учените в България и на Международното движение „Световни поети" (Чили).

Проведената среща с младежите от Дневния център по трудова терапия е продължение на утвърдената практика за покана и присъствието им на творческите представяния на д-р Иванка Денева и на търсенията на екипа на институцията и Фондация "Милосърдие" за реализиране на успешни стратегии за социализацията на членовете с увреждания и приобщаването им към труда и различните изкуства. Основание за заключението са и впечатленията от личностното им развитие, добити от включване в социалните инициативи на града и от неотдавнашното присъствие на писателката при подготовката на рецитала им във връзка със 143-тата годишнина от смъртта на Апостола.

Иванка Денева подари мартеници, цветя и творби, носещи светлина и хармония в душите. Характерът на произведенията бе търсен с оглед тематиката на проекта и като своебразен лек за изнурената от предизвикателствата на деня душа на съвременния човек. На срещата бе осъществен в достъпна форма разговор с младите хора и социалните работници за въздействието на поезията и за ценностите на българина, изразени в поетични строфи и в поемите на авторката за Бога, майката, Родината и родния град, любовта и природата.

Прозвучаха нови произведения на акад. Ив. Денева, както и стихове из циклите „Природна душа" и „Светлик на душата" от едноименната й поетична антология - при изразени впечатления на присъстващите от полезността на творческата инициатива.