Франция и Великобритания ще строят нови безпилотни самолети
Франция и Великобритания ще строят нови безпилотни самолети / БГНЕС

Великобритания и Франция са договорили общ проект на стойност над 2 млрд. евро за създаване на ново поколение бойни безпилотни самолети, предадоха АФП и Ройтерс.

Премиерът Дейвид Камерън и президентът Франсоа Оланд обявиха сключването на сделката в съвместно изявление на днешната си среща в Амиен, Франция. Целта е програмата да послужи за основа на бъдещ оперативен капацитет с бойни безпилотни самолети, които да са на въоръжение след 2030 г., а през 2020 г. ще й се направи техническа равносметка.

Оланд и Камерън призоваха сирийското правителство и съюзника му Русия незабавно да прекратят нападенията срещу подкрепяните от Запада сирийски бунтовници и заявиха, че въведеното примирие трябва да се спазва от всички и да се даде безпрепятствен достъп до обсадените райони.

"Призоваваме всички нарушители на човешки права, включително Русия и сирийския режим, незабавно да сложат край на нападенията срещу умерените опозиционни групи", се казва в съвместното изявление.

Франция и Великобритания ще строят нови безпилотни самолети
netinfo

В него се добавя, че трябва да спрат и нападенията срещу медицински работници и цивилни и че сирийското правителство и съюзниците му трябва да спрат "настъплението си към Алепо, което поставя под въпрос перспективите за мир и заплашва значително да влоши бежанската криза и да помогне на "Ислямска държава".

Лидерите на Франция и Великобритания също призоваха Русия да използва влиянието си върху сепаратистите в Източна Украйна за спиране на насилието там и приканиха украинското правителство да положи повече усилия за извършването на реформи.

Източник: БТА