Семейство Обама ще са хедлайнери на фестивала Саут бай Саутуест
Семейство Обама ще са хедлайнери на фестивала Саут бай Саутуест / Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ и първата дама на Америка Барак и Мишел Обама ще бъдат хедлайнерите на тазгодишния фестивал на киното, музиката и технологиите "Саут бай Саутуест", който ще бъде открит в град Остин, щата Тексас, следващата седмица, предаде АФП.

В деня на откриването на феста, на 11 март, Обама ще говори за гражданската ангажираност през 21 век. Той ще бъде първият действащ американски президент, който ще се появи на този форум. Държавният глава ще призове публиката да впрегне идеите и таланта си, за да бъде даден нов тласък на технологиите.

Това ще стане в момент, в който администрацията на президента води тежка битка с гиганта "Епъл". Властите настояват компанията да сътрудничи на ФБР, за да бъде получен достъп до шифрованата информация на айфона на един от атентаторите в Сан Бернардино, които убиха 14 души. Този проблем дълбоко раздели общественото мнение в страната, припомня агенцията.

Преди две години сред поканените звезди на фестивала "Саут бай Саутуест" фигурираше и името на Едуард Сноудън. Този бивш консултант на Агенцията за национална сигурност на САЩ разкри широкомащабните американски и британски програми за следене на населението. Властите в САЩ настояват за неговата екстрадиция и той да бъде съден.

Мишел Обама ще присъства на музикалната част на феста на 16 март. Тя ще популяризира своята инициатива "Дайте шанс на момичетата да учат". Нейната цел е да бъдат допуснати отново до класните стаи част от 62-та милиона момичета по света, останали извън сферата на образованието.

Фестът, който се фокусира върху киното, музиката и технологиите, тази година чества своя 30-и юбилей. Той ще продължи до 20 март.

Източник: БТА