Стотици великотърновци почетоха 138-годишнината от Освобождението
Стотици великотърновци почетоха 138-годишнината от Освобождението / снимка: Пресцентър- Община В. Търново

Стотици жители и гости на Велико Търново, заедно с кмета Даниел Панов тържествено отбелязаха 138 години от Освобождението на България от османско владичество. Арена на тържествата бе пространството около паметника Майка България - символ на държавността и борбата за свободата, обединението и независимостта на родината.

Пред паметта на героите, дали живота си за Отечеството, се преклониха кметът на Велико Търново Даниел Панов, народните представители Евгени Стоев и Мариана Бояджиева, областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, общински съветници, общественици, много великотърновци и гости на града.

Стотици великотърновци почетоха 138-годишнината от Освобождението
netinfo

Пред сградата на Общината тържествено бе издигнат родният трибагреник. Кметът Даниел Панов изнесе тържествено слово, в което припомни за дългия път, извървян от народа по пътя към Освобождението. Той подчерта, че свободата не е подарък, а резултат от упорита вековна съпротива и изстрадано достижение на българския народ.

Стотици великотърновци почетоха 138-годишнината от Освобождението
netinfo

„България се връща на политическата карта на Европа и света след подписването на Сан-Стефанския мирен договор. И днес някои историци и изследователи интерпретират българското Освобождение като юридически акт и сделка между Великите сили, а свободата ни е представена едва ли не подарък и страничен ефект от един договор.

Стотици великотърновци почетоха 138-годишнината от Освобождението
netinfo

Нека припомня друга част от историята. На 17 юли 1393 година Търново пада под османско владичество. Престава да съществува Второто българско царство. Непосредствено след това злокобно събитие започва вековната съпротива на българския народ. Още през 1408 година с въстание Константин и Фружин опитват да възстановят Търновското царство. Следват Първото и Второто Търновско въстание. Нека си спомним за Велчовата завера през 1835 г., за четите на Филип Тотю, Стефан Караджата, Хаджи Димитър, за борбата за независима българска църква, просвета, образование, наука и култура. Борбата за отстояване на нашата българска идентичност е вековна. Огънят на българския дух е неугасим. Свободата изобщо не е подарък! Тя е изстрадано достижение на българския народ!“, каза в словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Той припомни също, че първото честване на Освобождението е било именно в историческата столица на България през 1879 г.

 

„Днес, когато честваме Националния ни празник, прекланяме глави и отдаваме дължимата синовна почит и благодарност на всички, които посетиха животите си за родната свобода. Все по-ясно чувстваме и разбираме, че когато сме обединени от важни национални каузи, ние българите сме в състояние да постигнем общите си цели и да вървим напред“, завърши кметът.