Добрич отбеляза Националния празник
Добрич отбеляза Националния празник / Дарик Добрич

Политици, общественици и граждани на Добрич взеха участие в поклонението на паметника на хан Аспарух и почетоха паметта на героите, загинали за Освобождението.  Караул на Военноморските сили изпълни тържествен ритуал с отдаване на военни почести. Венци и цветя бяха поднесени на паметника и на костницата на загиналите руски войни. Сред гостите бе и вицеконсулът на Русия от консулството във Варна Галина Петровская. Тя поднесе поздравление от името на генералния консул Сергей Лукянчук и пожела успехи, здраве и щастие на българите. В словото си пред присъстващите кметът на Добрич Йордан Йорданов подчерта, че българите са народ, достоен за свободата и призова да не се забравя никога, че тя е изкована от саможертвата на хиляди идеалисти.

По-рано днес в храм „Свети Георги“ бе отслужена панихида в памет на загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет. В обедните часове на пл.“Свобода“ се състоя празничен концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов и музикален ръководител Живко Желев. Проявата завърши с хоро, на което се хванаха десетки добричлии.

Добрич отбеляза Националния празник
netinfo

Днешният ден бе обявен за Ден на отворени врати от Регионалния исторически музей и добричката Художествена галерия. Посетители ще се приемат до 17 часа в музея в Градски парк „Св. Георги“, Военното гробище - музей, Дом-паметник „Йордан Йовков“. В галерията могат да се видят изложбите „Фрагменти от историята на България“ – живопис и графика от фонда на галерията, и „Личности“ – живопис, графика и скулптура от фонда на галерията.

Добрич отбеляза Националния празник
netinfo

Две от дръвчетата в центъра бяха украсени днес с листи с Ботевите стихотворения „Към брата си“ и „На прощаване“.

Добрич отбеляза Националния празник
netinfo