Правят Аспарухово образцов квартал на Варна
Правят Аспарухово образцов квартал на Варна / Фейсбук

Квартал „Аспарухово” е на път да се превърне в най-благоустроен, защото там започва практическото изпълнение на много проекти. В района стартира работа по озеленяване, парково строителство, цялостна рехабилитация на улици, изграждане на рибарско пристанище, атракции, детски и спортни площадки, съобщи във Фейсбук кметът Иван Портних.

През тази година ще започне ремонт на Аспаруховия мост, като първата сума от 5 милиона лева вече е осигурена от правителството.

„До края на април ще внесем проект за рибарското пристанище. През есента ще започнем ремонт и разширение с две платна на „Мара Тасева“ и цялостна рехабилитация на „Първи май”. През април ще внесем в Общинския съвет план за Аспарухов парк - след приемането му ще инвестираме над 4 милиона лева в алеи, озеленяване, поливна система, осветление, пейки, кошчета, детски и спортни площадки и т.н. Готов е и проект за нов парк по протежението на канала. След приключване на процедурите започваме ремонт и обезопасяване на двата охранителни канала по улиците "Моряшка" и "Горна Студена" - осигурихме 8 милиона лева от фонд „Солидарност”, обясни Портних в социалната мрежа.

Той обеща, че ВиК авариите в „Аспарухово” ще останат в историята след ремонта на централния водопровод за квартала с осигурените 3 млн. лв. от правителството. Предстои изграждане на нов водопровод за „Галата”.

Съвсем скоро Община Варна ще стане собственик на терена и пристанището на "Рибни ресурси" на брега на канала. Това ще даде възможност да се организира постоянна връзка с корабчета по маршрут „Аспарухово” - Морска гара, заяви още кметът. По негови думи „Аспарухово” има огромен потенциал за развитие и ще се превърне в образцов район на Варна.