Строители заплашват с блокада на главен път край Шабла
Строители заплашват с блокада на главен път край Шабла / Областна администрация - Добрич

Навръх Националния празник строителни фирми от Каварна и с. Българево заплашват да блокират главния път Варна-Дуранкулак - границата с Румъния, на входа на град Шабла. Причината - не са им изплатени 300 000 лева за извършени дейности по проект за обновяване на шабленския стадион. Очаква се 40-50 души да затворят пътя и да не пропускат автомобили от 10 до 12 часа днес.

Кметът на Шабла Мариян Жечев е получил уведомлението за двучасово затваряне на пътя. Със своя заповед той е забранил протеста и го е определил като незаконен. Жечев е уведомил и Районното управление на полицията в Шабла.

Обществената поръчка за реконструирането на стадиона на стойност 4 млн. лева бе спечелена от дружеството „Шабла Спорт", в което влизат две пловдивски фирми. Община Шабла е сключила договор за изпълнение на проекта с това дружество, а то от своя страна наело подизпълнител. Според Илия Чакъров - един от недоволните строители, това е фирма-бушон от Стара Загора, която по документи няма право да бъде подизпълнител.

В крайна сметка дружеството „Шабла Спорт" е получило цялата сума за ремонта, но на местните фирми, които са работили по стадиона, не е изплатен последният транш от 300 хил. лева.

Строителите обвиняват община Шабла в липса на контрол по проекта. Кметът Жечев заяви, че знае за въпросната старозагорска фирма, но с нея общината няма сключен договор и не може да проследи последващите плащания. Той посочи още, че не оспорва претенциите на строителите, но пътят да се реши проблемът им минава през съда.

Протестиращите искат да се преразгледа целият проект и да се провери как са харчени паричните потоци.

Други новини от Добрич