По телефон и e-mail ще уведомяват пчеларите кога ще се пръскат нивите
По телефон и e-mail ще уведомяват пчеларите кога ще се пръскат нивите / netinfo

Интегрирана система за уведомяване на пчеларите кога ще се третират с пестициди посевите подготвя Министерството на земеделието. Това бе една от темите, които пчелари, земеделци и представители на държавни и общински институции обсъдиха на работна среща при областния управител Манол Кившанов днес.

На нея са обсъдени мерки за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекциозни и дезинсекционни дейности.

Подобни срещи са вече традиционни и имаме създадена координация със земеделците – коментира след края й председателят на Областния пчеларски съюз „Лудогорска пчела“ Славейко Рашев. Според главен инспектор „Растителна защита“ към Областни дирекция „Безопасност на храните“ през миналата стопанска година в дирекцията са подадени 110 уведомителни писма за наземно пръскане и 2 за въздушно. Инциденти с пчелите не е имало.

Според Закона за пчелите всеки от пчеларите, дори да притежава един кошер, трябва да се регистрира в местното кметство. Според данни на институциите в Лудогорието пчеларите са около 7000, 310 от тях са по-едри производители на мед и членуват в „Лудогорска пчела“. Всички, които са се регистрирали, ще се ползват от услугите на Интегрирана система за уведомяване на пчеларите. Очаква се тя да заработи през пролетта, според нея 5 дни преди да започне пръскането на определена нива, собствениците на пчелни кошери в района ще бъдат уведомявани със смс или по електронна поща.