Рилският манастир спешно търси лекар, вече имало смъртни случаи
Рилският манастир спешно търси лекар, вече имало смъртни случаи / БГНЕС, архив

Най-голямата света обител в България - Рилският манастир, си търси лекар. Манастирът е посещаван всеки ден от стотици поклонници и когато на някой от тях му прилошее, няма кой да се погрижи за болните. Заради бавенето на линейките в манастира имало дори смъртни случаи.

От месеци лекарският кабинет в Рилския манастир стои затворен, а инциденти постоянно има. Работилият там по-рано фелдшер претърпява инцидент и се пенсионира по болест. Засега желаещи лекари, които да поемат 7-часовата смяна, няма, тъй като заплащането е доста ниско.

Потокът от хора към манастира е целогодишен и непрестанен. Постоянно възникват спешни случаи, за които сега се чака да дойде линейка от 20 км по стръмен и тесен път, а монасите се опитват да помагат, както могат, но е нужен специалист. Вече има смъртни случаи, които вероятно биха могли да бъдат предотвратени, ако лекарят е на разположение на място. Новината за спешната нужда от лекар в Рилския манастир е публикувана в православните сайтове.

Пътят край Рилския манастир пропадна (СНИМКИ)

Рилският манастир предлага на лекаря безплатно пребиваване, храна и заплащане срещу денонощен ангажимент за евентуалните спешни случаи. Надеждата е възможно най-бързо да се намери лекар, който да поеме мисията си в светата обител.