Безплатен вход в РИМ - Благоевград на 3 март
Безплатен вход в РИМ - Благоевград на 3 март / Община Благоевград - пресцентър

На Националния празник на България 3 март, Регионалният исторически музей в Благоевград организира Ден на отворените врати.

Жителите и гостите на града могат да посетят музея от 09:00 ч. до 18:00 ч., както и Измирлиевата къща, която също ще бъде с вход свободен.

"Всяка година има подчертан интерес към посещението на музея на този ден. По тази причина и музеят е обявил Националния празник 3 март за Ден на отворените врати", сподели уредникът Елена Чалгънова.

Посетителите ще имат възможността да разгледат всички нива и експозиции в музея, както и специално обособено ниво, което представя основни акценти в Руско-турската освободителна война, както и събития и участници от Пиринския край.

"В експозицията могат да бъдат видяни оригинални вещи на участващи в българското опълчение по време на Руско-турската война", коментира уредникът.

Сред тях са ордените на опълченците Георги Банков и Ангел Герчев, оригинални оръжия, използвани във войната, като турски ятагани, пушки и руски саби. Една от пушките - на българския хайдутин Ильо Войвода, е експонирана в самостоятелна витрина, допълва Елена Чалгънова.