Добруджанци празнуват Освобождението
Добруджанци празнуват Освобождението / netinfo

Панихида в памет на загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет ще се състоят от 9.30 часа в храм „Свети Георги” в Добрич. От 10.30 часа на паметника на хан Аспарух и Костницата на загиналите руски воини ще се проведе тържествен ритуал с отдаване на военни почести на загиналите за Освобождението.

Празничният концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Христо Христов и музикален ръководител Живко Желев ще започне в 12 часа на пл.Свобода. Ще участват учениците от 1а и 1б класове на ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ - Добрич

Ден на отворени врати обяви Регионален исторически музей  – Добрич. Посетители ще приемат от 9 до 17 часа Музеят в Градски парк „Св. Георги“, Военното гробище - музей, Дом-паметникът „Йордан Йовков“.

Ден на отворени врати ще има и в Художествена галерия – Добрич. Там са експонирани изложбите „Фрагменти от историята на България“ – живопис и графика от фонда на галерията, и „Личности“ – живопис, графика и скулптура от фонда на галерията. Мултимедийни прожекции са насрочени от 11.30 ч. до 12.30 ч.

От 9 до 16 часа добричлии ще поднесат цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов, Хайдут Пею Буюклията, ген.-лейтенант Цимерман, Добротица, Алея на опълченците - Военно гробище музей, Фьодор М. Достоевски, Паметна плоча на Хаджи Иван хаджи Вълков.

С тържествен концерт и поклонение пред паметниците на Император Александър Втори и Патронa на града Стефан Тошев от 10 часа Община Генерал Тошево ще отбележи 138 години от Освобождението на Бългрия от османско робство. Венци и цветя ще бъдат положени още на Казашкото гробче в с. Пчеларово и на Военното гробище в Добрич. На проявата са поканени политически партии, просветни и културни институции, граждани.

Общоградското поклонение в Каварна ще бъде пред Мемориала на руските войни „Костница” от 11 часа. В салона на НЧ „Сългасие-1890“ от 18 часа ще се играе спектакълът  "Ти, кой си?" - театрална приказка по новооткрит исторически документ, написан от Георги Раковски.

Героите в спектакъла ще се опитат да отговорят на въпросите: „Къде оставихме идеалите и какво даваме на младите с възпитанието в школото? Защо сме самотни, къде търсим опора, осмисляме ли свободата чрез връзката й с нравствената отговорност, що е то „равенство и братство“, кой път избираме?”

Пиесата "Ти, кой си?" е дело на Димитър Кабаков и Тодор Мадолев. В спектакъла ще видите актьорите  Тодор Мадолев, Красимир Куцупаров, със специалното участие на Божидар Савов. Входът е свободен.