Поздрав от кмета на Община Монтана
Поздрав от кмета на Община Монтана / Дарик Враца - архив

Скъпи съграждани,

Приемете моите поздрави по повод националния празник на страната ни - Трети март. На тази дата през 1878 година бе подписан мирният договор, сложил край на Руско-турската война - за нас Освободителна.

В този ден сме длъжни да си спомним, че тази свобода не е дадена даром. С непрекъсната борба през дългия и трънлив път на петвековното робство българския народ е изстрадал своето освобождение. Нека отдадем почитта си пред непокорните българи-революционери, към всички опълченци, застанали редом до хилядите руски, украински, белоруски, финландски и румънски войници, сражавали се за свободата на България. Борбата за нея в нашия край е белязана от няколко бунта през първата половина на XIX век - Манчовата буна през 1835-та, Берковското въстание - 1837 г, за да стигнем до 21 ноември, 1877 г. , когато полкът на барон Николай Карлович Притвиц завзема Кутловица и района и окончателно прерязва пътя на бягащите турци към София.

С трети март се слага началото на един продължителен и труден дипломатически и политически процес за възраждане на държавата България и изграждане нейната европейска управленска система. И днес след толкова години знаем, че можем да бъдем свободни само чрез справедливост, равенство пред законите и отговорност за хората, за да има силна България!

Честит празник!

Златко Живков - кмет на Община Монтана