Запазете Бедечка: Територията на парка трябва да бъде облагородена, а не застроена
Запазете Бедечка: Територията на парка трябва да бъде облагородена, а не застроена / netinfo

Започва сеченето на растителност и заравняването на терени и в залесената част на парк "Бедечка" в Стара Загора. Изорани са терени в непосредствена близост да алеята за прочутото вековно дърво - Стария чинар. Според плана за застрояване тази алея скоро няма да съществува, каза за Дарик Първан Симеонов от „Запазете Бедечка".

Групата за запазване на парк "Бедечка" призова медиите и компетентните институции да направят спешна проверка.
Вероятно предприемачи ще се опитат да се възползват от почивните дни, за да започнат строеж в залесената част на парка, е мнението на групата.
.
Територията на парка трябва да бъде облагородена, а не застроена, категоричен е Първан Симеонов.

„Нямаме правно основание да откажем на собственика, ако растителността е саморасла, а не защитен вид", коментира в студиото на Дарик Стара Загора арх. Бистра Ангелова от община Стара Загора.
Кварталът, който предстои да бъде изграден по Общия устройствен план, е отреден за ниско жилищно строителство.
„ При нас всеки ден постъпват сигнали. Има звено, което отговаря именно за тези проверки, каза Ангелова и допълни, че общината прави всичко възможно, за да защити ценните дървесни видове. В парка те са над 1500.

Казусът с парк „Бедечка" в Стара Загора съществува от години. Паркът беше реституиран като земеделски имоти, а по-късно бе приет и план за застрояване. Това предизвика поредица от протести.