Галина Стоянова: От нас зависи да бъдем активни
Галина Стоянова: От нас зависи да бъдем активни / DarikNews.bg, архив

95% от швейцарците упражняват правото си на вот по пощата, а едва 5% от тях отиват до избирателните урни, с което се пестят много обществени средства за заплащането на изборни комисии, които са ангажирани с изборния процес. „Няма разлепване на плакати, няма във вестниците партийна надпревара, всичката информация се представя от правителството и от кантона, които печатат бюлетините и рекламните материали и ги изпращат". Това разясни кметът на Казанлък Галина Стоянова след посещение в Швейцария, организирано по инициатива на посланика на България в Конфедерация Швейцария Меглена Плугчиева. В делегацията бяха включени кметовете на Казанлък, Монтана, Троян, Сърница и Плевен, както и двама представителя на ЦИК.

По повод приключилия наскоро референдум в Швейцария Стоянова обърна внимание на изключително утвърденото гражданско мислене на населението там. Да бъде ли намалена данъчната тежест на двойките с брак, за да се изравни с тeзи, които живеят на семейни начала, бе един от въпросите на допитването. Стоянова съобщи, че швейцарците са отхвърлили предложението, а един от гласоподавателите се аргументирал с това, че подобни промени биха довели до намаляване на кантоналния бюджет, което от своя страна ще доведе до ограничение на средствата за социални дейности.

От нас зависи да бъдем активни и да искаме да се променят нещата, коментира Галина Стоянова след въпрос дали подобни практики за гласуване и гражданско мислене имат възможност за развитие и у нас.