Кметът на Търговище подписа споразумение за реализиране на инвестиционната програма
Кметът на Търговище подписа споразумение за реализиране на инвестиционната програма / Пресцентър на общинска администрация - Търговище

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров подписа споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за реализация на инвестиционната програма по процедурата „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020" по Оперативна програма „Региони в растеж" (ОПРР).

В инвестиционната програма на Община Търговище са включени 12 обекта в 4 направления, които са одобрени от Управляващия орган на ОПРР. Общият размер на безвъзмездната помощ е 17 774 893 лв. Максималният е 18 271 228 лв., като разликата се осигурява със съфинансиране от община Търговище за изпълнение на дейности, които не са допустими по програмата.

След подписването на споразумението започва изработване на проектните предложения за всеки от обектите от образователната инфраструктура. Това са І ОУ "Хр. Ботев", Седма и Девета детски градини и Първа детска ясла. Тези предложения ще бъдат внесени за оценка в междинно звено в общината и за одобрение в МРРБ, което е Управляващ орган по програмата. Очаква се обществените поръчки за избор на изпълнител, за всеки от обектите, да бъдат обявени към края на годината, а работата по тях да започне през пролетта на 2017г.
Проектите за ремонт на 4 улици, кръстовището на бул. „Митрополит Андрей" и благоустрояване в кв. "Запад 2", включени в ОПРР в частта „Градска среда", ще се изработват през лятото на 2016г. и ще се изпълняват от следващата пролет.

По същата схема ще се изработват проектите за културната инфраструктура: Земеделската банка и Школата за изобразителни изкуства, част от Обединения детски комплекс и социалната, където е предвидено изграждане на 18 жилища в кв."Запад 3".
Срокът на споразумението за изпълнение на инвестиционната програма е до 31.12.2023 г. Самата програма може да се актуализира през 2019 г.