Театър, кино и музика - какво да изберем през седмицата
Театър, кино и музика - какво да изберем през седмицата / Дарик Варна, архив

Варненският драматичен театър ще отбележи своя 95-ти рожден ден с постановката „Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников. Под режисурата на Стоян Радев Ге. К. На Основна сцена следващата събота от 19:00 ч. ще излязат Николай Божков, Гергана Арнаудова, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Ина Добрева, Веселина Михалкова и др. Сценографията и костюмите са на Даниела Николчова.

Варненският театър „Стоян Бъчваров“ започва своето летоброене от 12 март 1921 година, когато първата общинска театрална трупа представя първата си постановка по модерната тогава пиеса „Инстинкът” от Анри Кестмекер. Режисьор е големият български актьор Стоян Бъчваров, поканен специално от общината да изгради основите на театралното дело във Варна. Спектаклите се играят в тогавашната единствена зала за културни събития „Съединение”, по-късно филиал „Варненска комуна”, сега Сцена Филиал. Мечтата за специален театрален дом отлежава във времето, но пък се изпълва по възможно най-добрия начин. Строежът на започнатия още през 1912 г., по проект на арх. Никола Лазаров, „Градски театъръ”, се забавя заради войните, варненци го подпомагат с волни пожертвования през 1927 г. и едва в края на 1932 г. тържествено се освещава новата театрална сграда, сега Основна сцена - една от архитектурните забележителности на Варна.

Театър можете да гледате и във Фестивалния комплекс. На 7 март там гостува Силистренският театър с комедията „Търси се нов съпруг“ от Миро Гавран. Режисьор е Васил Василев, а в ролите публиката ще види Иван Самоковлиев, Мима Дапкова и Александър Павлов.

„Шегите, които Бог си прави“ е моноспектакъл на Димитър Бакалов. Той ще бъде представен на 11 март във ФК. На следващия ден авторът ще играе постановката „Преди и сега“. И двете са препоръчителни за възрастна аудитория.

Кукленият театър ще представи на 12 март „Лакома мецана“. Невероятният разказвач Ран Босилек ще пренесе децата в света на животните и техните взаимоотношения. Постановката „Кривото патенце“ от Елин Пелин ще бъде играна в неделя от 11:00 часа.

Илина Михайлова Ина Петрова и Симфоничният оркестър на Варненската опера ще поздравят дамите с популярни песни и инструментални пиеси на 8 март от 19:00 часа на Основна сцена. В сряда от 18:00 часа е мюзикълът от Харолд Арлън „Магьосникът от Оз“. Участва Варненската детско-юношеска школа.

В неделя Операта кани варненци на „Следобедно соаре“. От 16:00 часа на Първи балкон ще звучат вокални произведения от руски композитори.

7, 8, 9 и 10 март са дните, в които можете да гледате българския филм „Събирач на трупове“ във Фестивалния и конгресен център. Режисьор на лентата е Димитър Димитров. През седмицата ще се завърти и българската лента „Жажда“.

Българската анимация на режисьора Анри Кулев „Пук” децата могат да гледат през цялата седмица във Фестивалния комплекс. Това е първият български анимационен пълнометражен филм от 30 години насам и е по приказката на Валери Петров. Лентата е интересна и за възрастни.

За феновете на седмото изкуство е Седмото за Варна издание на "София Филм Фест", което ще се проведе между 11-ти и 20-ти март в залите на Фестивален и конгресен център. Откриващата прожекция е предвидена за 11-ти март от 19:00ч. в Зала 1 с филма „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ на Иглика Трифонова. Много очаквано е и гостуването във Варна на легендарния режисьор с български корени Тед Кочев, създател на един от най-култовите екшъни от 80-те „ Рамбо: Първа кръв“. Той ще представи лично пред публиката своята лента – „Да се събудиш в страх“. Децата ще бъдат включени във филмовия празник благодарение на анимацията „Дългият път на север“. Лентата е озвучена на български. Тя ще бъде завъртяна в събота от 16:00ч. в Зала 1 на ФК.

Ако ви се ходи на изложба, посетете Градската художествена галерия, където Николай Тодоров представя своята експозиция „Пътуване към тишината”.