Спускат ново знаме на болницата в Шумен
Спускат ново знаме на болницата в Шумен / Снимка: Дарик-архив

Навръх националния празник 3 март Първа шуменска чета „Панайот Волов" - част от патриотичното сдружение „Пазители на българщината", отново ще спусне огромен национален трибагреник на фасадата на шуменската болница. Инициативата е по повод 138-та годишнина от Освобождението на България и в подкрепа на националната кампания „Да развеем българското знаме!".

Новото знаме е с размери 33 м дължина и 4 м ширина и ще бъде спуснато на специална церемония от 10:30 часа на 3 март едновременно с издигането на националния флаг от кмета на Шумен Любомир Христов. От сдружението отправят покана към шуменското гражданство и патриотичните организации в града да подкрепят с присъствието си инициативата, която е на път да се превърне в ежегодна традиция.

Миналата година на националния ни празник шуменската чета с войвода Елена Андерсон за първи път осъществи инициативата, като от покрива на болницата вертикално по фасадата й с участието на местни алпинисти бе спуснато българското знаме с размери 25 м дължина и 4 м ширина. Поривите на вятъра и атмосферните условия обаче си казаха думата и след 10 месеца се наложи трикольорът да бъде сменен. Както и първия път, внушителният национален флаг е дарение от местния бизнесмен Климент Климентов - един от учредителите на сдружение „Пазители на българщината". Осъществяването на идеята е негова лична патриотична задача за 2016 година, която той е поел пред организацията като подвойвода на шуменската чета „Панайот Волов".