Арестуваха и освободиха вицепрезидента на Facebook за Латинска Америка
Арестуваха и освободиха вицепрезидента на Facebook за Латинска Америка / Guliver/Getty Images

Бразилски съд разпореди да бъде освободен вицепрезидентът на Фейсбук (Facebook), отговарящ за Латинска Америка, аржентинецът Диего Дсодан, предаде Франс прес.

Той бе арестуван във вторник, след като отказал да предостави на полицията информация за потребители на приложението УотсАп (WhatsApp), което е собственост на социалната мрежа.

Съдия от североизточния бразилски щат Сержипи заяви, че мярката за задържане на Дсодан е била крайна и прибързана. Шефът на Фейсбук за Латинска Америка вече бе пуснат на свобода.

Дсодан бе арестуван и разпитан след като на няколко пъти отказал да даде на полицията информация за наркотрафикантска банда, която контактувала в WhatsApp.

Applе обвини ФБР в опит да се сдобие с "опасна сила"

Преди ареста на WhatsApp е била наложена солена глоба в Бразилия от 50 000 реала (12 500 евро) на ден за неизпълнение на съдебното нареждане. Постепенно глобата била увеличена и равностойността й на месец възлязла на 250 000 евро. Въпреки това нито WhatsApp, нито Facebook предали исканите данни и затова бил арестуван Дзодан.

Аржентинецът Диего Дзодан е най-високопоставеният кадър на Facebook в Латинска Америка. По повод ареста му компанията WhatsApp каза, че това е крайна мярка и изрази разочарование, че властите са я предприели. Компанията добави, че не е можела да окаже съдействие на съдебните власти за нещо, което не е способна да направи, тъй като не съхранява съобщенията между потребителите си. Властите обаче отвърнаха, че са искали не самите съобщения, а информация за мястото на потребителите.

Facebook също публикува изявление, което също определя ареста на Дзодан като крайна и несъразмерна мярка, но добави, че двете компании действат независимо една от друга.

Facebook и Туитър подкрепиха Apple срещу ФБР

Този случай идва на фона на спора между американската компания Епъл (Apple) и правителството на САЩ заради отказ за сътрудничене на органите на реда - случай, който се очаква да има важни последици за начина, по който ще се процедира при подобни искания в бъдеще, отбелязва АФП. Технологичният гигант отказва да се подчини на съдебна заповед да помогне на Федералното бюро за разследване (ФБР) да разчетат кодираната информация на айфона на мъжа от двойката ислямисти, които убиха 14 души в Сан Бернардино, Калифорния, през декември, преди да бъдат застреляни от полицията.

Неотдавна шефът на Facebook Марк Зукърбърг изрази подкрепата си за Apple в спора й с американските власти.

Източник: БТА