Рехабилитация на пътища, спа туризъм и енергийна ефективност - теми на заседанието на РСР
Рехабилитация на пътища, спа туризъм и енергийна ефективност - теми на заседанието на РСР / областна администрация Кюстендил

Агенция „Пътна инфраструктура" представи информация относно предвидените за рехабилитация през 2016 г. пътища от първокласната, второкласната и третокласна пътна мрежа на територията на югозападния район на заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР) на Югозападния регион (ЮЗР). Събитието се състоя в местността Катарино, община Разлог и бе открито от областния управител на област Кюстендил и председател на РСР на ЮЗР Виктор Янев.

Заседанието започна с представяне на информация от Виктор Янев относно изпълнението на решенията от предходното заседание на РСР на ЮЗР в Банско. Бе определен и състава на представителите на РСР на ЮЗР в Управляващия комитет по проект „Разработване на интегрирана транспортна стратегия в периода до 2030 г." към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Представители на фонд ФЛАГ докладваха опита и дейността си по отношение на нови възможности за финансиране на инфраструктурни проекти на общините в периода 2014 - 2020 г., чрез финансови инструменти - Jessica, Фонд на фондовете и др.

В заседанието участие взеха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов, Областните управители на София град и област Благоевград Веселин Пенев и Бисер Михайлов, Присъстваха още кметът на община Дупница и зам.-председател на регионалния съвет инж. Методи Чимев, Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев, директорът на ОД МВР - Кюстендил Елиан Стамболийски и други.

На заседанието зам.-министър Аспарухов даде пояснение относно наличните ресурси и възможности за пълноценно използване на минералните води в Югозападния район и подпомагане на Общините за развитие на потенциала на минералните води. На свой ред общините Кюстендил, Сапарева баня, Разлог и Сандански запознаха присъстващите със своите добри практики за използване на минералните води за развитие на СПА туризма и подобряване на енергийната ефективност.

Следващото заседание на РСР на ЮЗР се предвижда да бъде проведено през април.