Мъдрево 200% пак на избори: има и втора причина освен съдебното решение
Мъдрево 200% пак на избори: има и втора причина освен съдебното решение / Радка Минчева, архив

Висящото дело за касиране на вота в кубратското село Мъдрево не е единствената причина в населеното място да се проведат предсрочни избори – научи Дарик-Разград.

От ОИК-Кубрат потвърдиха информацията ни, че има законова пречка избраният на 25 октомври кмет Салим Мустафа от коалиция „Време за промяна“ да остане на тази длъжност. Оказало се, че той не е спазил изискването на Закона за местното самоуправление и местната администрация до 1 месец след встъпването си в длъжност да прекрати дейността на фирмата си или да се освободи от заеманата длъжност в нея. Справка в Търговския регистър сочи, че Салим Мустафа продължава да е управител и съдружник в "СИС Старс"ООД.

Този факт сам по себе си е основание за отстраняване от длъжност и затова днес на Салим Мустафа е връчено уведомление в този смисъл, има тридневен срок за възражение, а официалното решение на Общинската избирателна комисия в Кубрат ще е с дата 8 март.

Седмица след тази дата пък е насрочено делото във Върховен административен съд за обявяване на изборите за кмет на Мъдрево за недействителни поради съществени нарушения на изборното законодателство. Първата инстанция, която постанови това, бе Административен съд-Разград. Решението обаче е обжалвано именно от Салим Мустафа.

Така на практика основанията за провеждане на нови избори за кмет на Мъдрево стават две, и за двете ще бъде уведомен Президентът, за да насрочи вота.