Ремонт в повече излезе по делото срещу кмета на Лозница
Ремонт в повече излезе по делото срещу кмета на Лозница / netinfo

Повторна тройна строително-техническа експертиза по делото срещу кмета на Лозница Айхан Хашимов показа, че щетите от ремонтите по пострадали от мними бури обекти са не за държавата, а за фирмите, извършили строително-ремонтните работи.

Вещите лица от Русе установили, че по голяма част от 19-те кметства, църкви, джамии и други обществени сгради има извършени, но неотчетени строително-ремонтни работи, общата им стойност е 44 764,62 лв. Според становището на експертите има и дейности, които фирмите не са извършили, но са актували и са получили пари за тях. В част от обектите нещата се преплитат: не са извършени някои от дейностите, но са получени пари за тях, а в същото време са извършени други, за които не е потърсено финансиране. Според експертизата строителните фирми са извършили за своя сметка ремонти за 24 795,67 лв.

Само една от тях, която е ремонтирала църквата и читалището в Манастирци е получила повече средства, отколкото дейности е извършила. Именно около нейните обекти бяха основните въпроси при изслушване на вещите лица днес. Към края на техния разпит защитата поиска да бъдат приложени като доказателства по делото документи от фирмата за строителен надзор по тези обекти, те касаят т.нар. „скрити работи“ по обектите. Вещите лица обясниха, че има такива дейности, които 6 години след извършването им не може да бъде установено при оглед дали наистина са извършени.
На експертите бе указано да допълнят становището си съобразно новите доказателства, които съдът прие, заради това процесът бе отложен за 7-8 април.

Заседанието днес започна с искане от защитата за отвеждане на прокурора Яна Николова, която се яви по процеса със заповед за командироване, издадена от Апелативна прокуратура-Варна. Деветимата адвокати на подсъдимите твърдяха, че процесът се опорочава и липсва случайния подбор на делата, когато подобна заповед е не за някакъв период, а за конкретно дело. Съдия Доротея Иванова обаче, не прие това за основание за отвод.

 

Разследването срещу деветимата подсъдими е за неправомерно разходване през 2009 г. на бюджетни средства и за умишлена безстопанственост, според държавното обвинение щетите за държавния бюджет от ремонтите на пострадали от мними бедствия сгради са в размер на 627 272 лв. Останалите подсъдими освен градоначалника са: двамата му заместници Гьокчан Ахмед и Мехмед Билялов, както и други двама служители в кметството Метин Мустафов и Шоаиб Зинорейн и четирима предприемачи: Диян Стойков от Варна, Димо Йорданов, Хашим Хашимов от Цар Калоян и Николай Тодоров от Трапище.