Гледаме филми за Трети март в бойни самолети
Гледаме филми за Трети март в бойни самолети / dariknews.bg/архив
Гледаме филми за Трети март в бойни самолети
84852
Гледаме филми за Трети март в бойни самолети
  • Гледаме филми за Трети март в бойни самолети

Честванията на 3 март в Града под тепетата започват в 11 часа, където пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен в храм "Света Богородица". В 12 часа пловдивчани се събират пред паметника на руските освободители в парк "Бунарджика" за тържествено отбелязване на 138-та годишнина от Освобождението. Слово ще изнесе кметът на Пловдив Иван Тотев, след което ще бъдат поднесени венци и цветя.

В 13 часа при паметника на опълченците на Централни гробища ще бъде отслужена панихида за загиналите български опълченци, а в 16 часа "Биг Бенд" - Пловдив ще подари на пловдивчани празничен концерт на площад "Стефан Стамболов". Тържествената проверка-заря е от 18.30 часа на площад „Централен“, пред Гарнизонния военен клуб.

Честванията за 3-ти март в Асеновград вече започнаха. В петък следобед в градската библиотека „Паисий Хилендарски” бе открита изложбата „Син съм на земя прекрасна”. Експозицията бе направена от творците на детско ателие „Пъстроцвет” с ръководител Георги Коройчев. В изложбата талантливите деца на Асеновград бяха събрали едни от най-красивите кътчета за тях, като например Асеновата крепост и други църкви и храмове.

На самия Трети март тържественото отбелязване на 138-та годишнина от Освобождението в града ще започне с панихида в памет на загиналите за Освобождението на България от 11ч. Храм „Св.Димитър” и поднасяне на цветя на гроба на прапорчик Вишняков.

Половин час по-късно на площад „Акад.Николай Хайтов”ще се състои военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България. Слово ще изнесе д-р Емил Караиванов – кмет на община Асеновград. В празничната програма ще участват ученици от СОУ „Св.св.Кирил и Методий” и Фолклорен ансамбъл „Тракия”.

138-та годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана и с музейни експозиции.

На 3-ти, 4-ти и 5-ти март Регионалният исторически  музей в града под тепетата ще работи със своята експозиция „Българско Възраждане”, която е подредена в къщата на Димитър Георгиади на ул. „Цанко Лавренов” № 1 в Старинен Пловдив.

В деня на националния празник входът ще бъде свободен, а посетители ще се приемат от 10:30 ч. поради по-ранно осъществяване на пряко предаване от Българската Национална Телевизия. Експозиция „Българско Възраждане” ще представи темите за борбата на българите за новобългарска просвета, самостоятелна църква, национално освобождение и Руско-турската освободителна война.

Ден на отворените врати на Националния празник на страната обявява Музеят на авиацията. От 9.00 до 17.00 часа посетителите ще могат да разгледат кабините на бойни самолети. Ще бъдат представени филми, свързани с историята на българската авиация. За малките посетители ще има оформени места за рисуване на тема „Моят 3 март в Музея на авиацията“. За най-добрите рисунки ще има награди.

В Карлово тържествата започват в 10 часа на площад „20-ти юли“ с поднасяне на цветя пред паметника на генерал Карцов. Честванията продължават в селищата Столетово, Кърнаре и Христо Даново. От 13 часа Историческият музей в града открива изложбата „Реликви от Освобождението“.