Оставиха в ареста димитровградчанина, обвинен в разпространение на дрога
Оставиха в ареста димитровградчанина, обвинен в разпространение на дрога / netinfo

По искане на Окръжна прокуратура - Хасково съдът наложи постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо Атанас В., на 42 г. от Димитровград, привлечен като обвиняем за държане на аналози на високорискови наркотични вещества без разрешение с цел разпространение, съобщават от Пловдивската апелативна прокуратура. Атанас е бил задържан на 26 февруари 2016 г. в Димитровград на път към спедиторска агенция е бил задържан. При извършения обиск у него са били намерени 26 плика с наркотично вещество. Опаковките са били готови за употреба и разпространение. С последващо претърсване в апартамент в града, обитаван от мъжа, са намерени още полиетиленови пликове с белезникаво прахообразно вещество, електронна везна, листна маса и др.

При извършена химическа експертиза се е установило, че иззетото вещество е аналог на високорисково наркотично вещество, известно като ММВ - СНМINACA. То е било поставено в различни опаковки и съдове и е с общо тегло около 4 200 грама.

Предстоят допълнителни изследвания с оглед установяване и анализ на цялото количество иззето вещество при извършените процесуални действия. Според експертизата предмет на престъплението е химичен аналог на поставени под контрол синтетични канабиноиди.

Съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, аналог е всяко вещество, което има сходен химически строеж с някое наркотично вещество и предизвиква аналогично действие върху човешкия организъм.