Приятелите на Йоана: Липсваш ни, върни се здрава!
Приятелите на Йоана: Липсваш ни, върни се здрава! / DarikNews.bg

Деца от ЦДГ “Иванка Ботева” подредиха благотворителен базар в подкрепа на Йоана Христова от Велико Търново, която страда от коварно заболяване. 6- годишното момиченце претърпя две операции за отстраняване на злокачествен тумор в мозъка. За лечението на Йоана са необходими още 38 000 лв., с които ще бъдат обезпечени 33 процедури по лъчетерапия, както и две вливания като подготовка за химиотерапия.

Приятелите на Йоана: Липсваш ни, върни се здрава!
netinfo


Момиченцето учи в тръновската детска градина “Иванка Ботева”. Когато разбрали, че е болна, нейните приятели много се натъжили и решили да помогнат за лечението й. “Идеята за благотворителния базар дойде веднага след като майката на Йоана се обади и съобщи, че детето е оперирано в Турция. Тя обясни, че има нужда да се съберат средства за лечението на момиченцето. На другия ден децата, майките и учителките веднага поеха инициативата и започнаха да изработват мартенички, картички и сувенири”, разказа Йорданка Велкова, директор на детската градина.

“Йоанка е много лъчезарно и любвеобилно дете, липсва на всички ни! Има много приятели, пее и рисува чудесно. Много ни е мъчно за нея и й пожелаваме скорошно оздравяване”, каза Нели Симеонова, учителка на детето.

Приятелите на Йоана: Липсваш ни, върни се здрава!
netinfo

Нейната колежка Росица Бенева сподели, че Йоана е малката художничка на групата. Момиченцето изразявало своите чувства на белия лист. Преди година обаче започнало да рисува предимно с лилави и черни цветове. “Това ни показа, че се чувства зле. Не след дълго започна ходенето на родителите по мъките. Изгуби се много време в установяването на точната диагноза. Решени сме да помогнем за лечението с каквото можем”, категорична бе учителката.

Приятелите на Йоана заявиха, че тя много липсва на всички. “Пожелавам й да е жива, здрава и да се върне при нас. Ние обаче трябва да и помогнем, защото тя не може да се справи самичка”, каза 5- годишният Йоан. Неговият връстник Светльо сподели, че много му липсват игрите с Йони и няма търпение тя отново да се върне в групата. 6- годишната Кали разказа, че е изработила за благотворителния базар картичка, която наподобява рокличка. Момиченцето сподели, че най- много обича да рисува заедно с приятелката си Йоана. “Пожелавам й да е здрава и да се върне скоро”, каза детето.

Благотворителният базар бе подреден във фоайето на Община Велико Търново и бе подкрепен както от служители на кметската администрацяи, така и от граждани. Инициативата премина под мотото “Купи за здраве- дари живот”.