Кметът Любомир Христов прие заместник- посланика на Япония
Кметът Любомир Христов прие заместник- посланика на Япония / netinfo

Кметът на община Шумен Любомир Христов прие днес Сусуму Уеда, заместник-ръководител на мисията в посолството на Япония в България. На срещата присъства и заместник-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова.

Любомир Христов запозна госта с историята и съвременното културно и социално-икономическо развитие на града. Той представи предимствата на региона като добро място за правене на бизнес в отговор на проявения интерес от страна на г-н Уеда към възможностите за инвестиции в Индустриалния парк в Шумен. Кметът Любомир Христов представи подробно съоръжението като подчерта, че до всеки индустриален парцел има изградена пълна инфраструктура - път, вода, електрозахранване, газ, телефон, интернет и кабелна телевизия. Той посочи, че шуменският Индустриален парк е най-модерният в страната и с най-богати възможности за инвестиране във всички области на индустриалното производство.

Уеда увери кмета, че възможностите на Индустриалния парк ще бъдат презентирани пред японските инвеститори като специално внимание ще бъде отделено за информиране на представителите на малките и средните предприятия. По думите на Сусуму Уеда „между България и Япония има добри примери в това отношение и, макар че тази дейност е частна, правителството има какво да направи и с какво да подпомогне бизнеса."

Сусуму Уеда изрази задоволство от добрите връзки в областта на културата между Шумен и Япония. Той подчерта, че те са от изключително значение за двете страни и ще продължат и за в бъдеще да се развиват все така успешно.

Заместник-посланикът на Япония е в Шумен за официалното откриване на реновираното Консултативно-диагностично отделение на Държавната психиатрична болница, с. Царев брод. Ремонтът бе извършен по проект на стойност 158 800 лева, предоставени като безвъзмездна помощ от японското правителство.