Лятото метрото ще стига и до Хладилника, през март нова тапа заради трети лъч
Лятото метрото ще стига и до Хладилника, през март нова тапа заради трети лъч / БГНЕС, архив

От края на юли столичното метро ще стига до квартал „Хладилника", съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Метростанцията, която се намира на кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна", ще носи името „Витоша", а от 31 юли ще приема около 20 хил. души дневно. По същото време ще бъде възстановено и движението на трамвая по бул. "Черни връх", както и пътните ленти, които в момента са затворени, ще бъдат освободени за автомобилно движение. През средата на март, пък, нова тапа очаква софиянци. Тогава ще бъде изцяло затворен за движение бул. „Патриарх Евтимий", както бул. "Гоце Делчев" и ул. "Житница" при бул. "Цар Борис III" в "Красно село". Причината са строителните дейности по третия метролъч.

Нова тапа в София от днес заради строителството на метрото

Разширението на втората линия на метрото започна през август 2014 г. и включва трасе с дължина над 1 километър и една метростанция. С пускането на тази отсечка в последния ден на юли, столичани вече ще могат да стигат и до квартал „Хладилника" с подземната железница, посочи кметът Йорданка Фандъкова.

"Над 75% от дейностите вече са завършени. Очаквам до края на юни строителството да бъде напълно завършено, през юли да се направят изпитанията и на 31 юли да бъде пуснат този участък на метрото, с което очакваме още над 20 000 души дневно да използват най-екологичния и модерен градски транспорт", каза Фандъкова.

Строят третия лъч на столичното метро при сложни геоложки условия

Работата по третия метролъч, обаче продължава . От средата на месеца част от столицата ще бъде блокирана. Ще има и промени в движението на градската мрежа, поясни Фандъкова.

"След 20 март започва цялостното затваряне по бул. "Патриарх Евтимий", както и цялостно затваряне на бул. "Гоце Делчев" и ул. "Житница" при бул. "Цар Борис Трети" в "Красно село". От 9 март имаме промяна в движението на тролеи 2 и 9, които минават покрай бул. "България". Трасето ще се измести", каза още кметът.

Промени ще има и при движението на трамвай 6. От Петте кьошета мотрисите ще се движат към квартал „Иван Вазов", вместо до квартал „Лозенец".