Разрешиха сватбите на Църквата на Летящото спагетено чудовище в Нова Зеландия
Разрешиха сватбите на Църквата на Летящото спагетено чудовище в Нова Зеландия / ThinkStock/Getty Images

Църквата на Летящото спагетено чудовище вече си има пастор в Нова Зеландия - тя е жител на град Уелингтън и има правото да извършва бракосъчетания между вярващите в тази майтапчийска религия, съобщава Франс прес.

През месец декември тази деноминация беше официално призната от властите. Нейните последователи носят гевгири на главата и се наричат пастафарианци. Те почитат пиратите и вярват, че Вселената е била създадена от летящ макарон.

Руснак ще изгуби книжката си, ако шофира без гевгир на главата (СНИМКИ)

Карън Мартин бе издигната в сан пастор - "министерони" и има правото да извършва бракосъчетания. Тя се разграничи от майтапчийската слава на вероизповеданието и изтъкна, че Църквата на летящото спагетено чудовище дава същите възможности на своите последователи, както и останалите религии.

Карън Мартин не отрече, че пастафарианците са с доста изострено чувство за хумор и считат, че има вулкан бълващ хубава бира в рая, докато тази в ада е изветряла и прокиснала.

Холандия призна Църквата на летящото спагетено чудовище

Църквата на летящото спагетено чудовище се зароди преди десетина години в САЩ. Пародийната религия бе плод на реакцията на атеистите, които протестираха срещу решението на властите в щата Канзас да разрешат преподаването на теории за божественото сътворение в обществените училища.

Канадец се бори за правото си де се снима с гевгир на главата

Според пастафарианците създател на цялата вселена не бил Бог, а Летящото спагетено чудовище. Вярващите твърдят, че носенето на гевгир е равносилно на правото на мюсюлманските жени да носят хиджаб и на индуистите да носят чалми. Поради тази причина те се снимат в официални документи, като шофьорски книжки, с цедка за макарони на главата.

Източник: БТА