Свиленград с награда за ВиК-проект
Свиленград с награда за ВиК-проект / Снимка: Община Свиленград

Проектът  на Община Свиленград „Изграждане, реконструкция и модернизация на канализационна мрежа, ПСОВ и водопроводна мрежа в Свиленград” е отличен с номинация  за принос в изграждането на инфраструктурата на България. Проектът е сред избраните в категорията Екологична водна инфраструктура в инициативата INFRASTRUCTURE BULGARIA AWARDS 2016, създадена по повод  десетото издание на годишната конференция  „Стратегическа инфраструктура България” 2015.  Номинациите са определени от 30-членно жури, съставено от представител на Европейската комисия в България, представители на Световната банка и Европейска банка за възстановяване и развитие, представители на ОП ”Транспорт”,  ОП ”Региони в растеж„ и  ОП ”Околна среда”, представители на  водещите професионални, академични и браншови организации в сектора.

Журито  направи преглед на най-добрите реализирани  и  въведени  в експлоатация проекти в областта на инфраструктурата в периода 2013 – 2015 г. в различни  категории като  Транспортна пътна инфраструктура, Транспортна железопътна инфраструктура,  Екологична инфраструктура – депа и отпадъци, Интелигентни транспортни системи, ГИС – географски информационни системи и др. Проектът на Община Свиленград е отговорил на поставените при оценяването критерии: значимост на проекта за подобряване на социалното, екологичното и икономическо развитие на населението; сложност на проекта;  качествено изпълнение; устойчивост; свързаност; иновативни технологични решения, водещи до модернизацията на инфраструктурата и услугите; възможности за надграждане.

Както е известно по този най-голям проект за Хасковска област, на стойност 48 млн. лева, беше изградена и обновена ВиК инфраструктура в три квартала на града, модернизирани защитни технически съоръжения на река Марица и изградена пречиствателна станция за отпадни води. Проектът бе финансиран от ОП „Околна среда 2007-2013”. Всички съоръжения бяха открити през април 2015 г. от министър-председателя Бойко Борисов и министъра на околната среда Ивелина Василева.
Ексклузивен медиен партньор на  инициативата „Награди за принос в развитието на  инфраструктурата на  България" е Българската национална телевизия, която в неделя излъчи официалната церемония по връчването на наградите.

Всички проекти - участници, с пълното им представяне, остават в  двуезичния сайт (български и английски) на инициативата – www.infrastructureawards.bg,  и се разглеждат като най–добрите български реализации в сферата на инфраструктурата за посочения период от заинтересовани публики от цял свят. Също така са включени в пълноцветен луксозен двуезичен каталог INFRASTRUCTURE BULGARIA AWARDS 2016.
Инициативата е под егидата на Министерството на транспорта , информационните технологии и съобщенията, Министерството на  регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите със съдействието на браншовите и професионални организации в сектора.