Кметът и посланикът на Норвегия прерязаха лентата на обновения Младежки дом
Кметът и посланикът на Норвегия прерязаха лентата на обновения Младежки дом / Дарик Добрич

Основно ремонтираната сграда на Младежки център „Захари Стоянов” бе открита официално днес в присъствието на посланика на Норвегия у нас Н. Пр. Гюру Катарина Викьор, областният управител Детелина Николова, кметът Йордан Йорданов и целият кметски екип, общински съветници, много гости и млади хора.

Oткриват реновирания Младежки център

Кметът подчерта, че това, което Младежкият дом е бил за нашия град в годините назад, трябва да се надгражда и трябва да се предоставят условията, от които нашите деца имат нужда днес.

Г-жа Викьор заяви, че е доволна, че на Младежкия център се гледа като на важен ресурс за развитието на младите хора в Добрич. Това е един от четирите центъра в страната, изградени със средства от т.н. норвежки финансов механизъм, предоставени от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Вече са открити младежките центрове в Стара Загора и Пловдив, скоро ще отвори врати и този във Враца.

„Тези ценрове са фокусирани към културното образование, младежкото участие, социалното включване, активното гражданско участие и други важни дейности. Изграждането им е част от нашата специална програма, която цели да помогне на българските деца и младежи в риск. Фондовете за безвъзмездна финансова помощ на трите държави са насочени към новите страни-членки, с тях се цели намаляване на икономическите и социални различия в Европа. Другата цел е да се подсилят двустранните отношения между трите държави донори и държавите бенефициенти. Чрез тези фондове са осъществени 15 програми. Една от тях е Програмата „Деца и младежи в риск”, с бюджет 10 млн.евро, по която е финансиран добричкият център”, посочи посланикът и допълни:

„Програмата има специален фокус към ромските деца и младежи. Младите хора в риск е близка до сърцето ми тема, защото смятам, че с тях трябва да се работи, за да си подсигурят те едно по-добро бъдеще.”

Добричкият център най-големият от четирите, в него са вложени 1,2 млн.евро.

Кметът и посланикът на Норвегия прерязаха лентата на обновения Младежки дом
netinfo