Окръжната прокуратура задържа 42-годишен мъж за разпространение на високорискова дрога
Окръжната прокуратура задържа 42-годишен мъж за разпространение на високорискова дрога / Дарик радио-Хасково

Окръжната прокуратура в Хасково образува досъдебно производство и привлече като обвиняем Атанас В., на 42 години от Димитровград, за държане на аналози на високорискови наркотични вещества без разрешение с цел разпространение, съобщават от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Атанас е бил задържан на 26 февруари в Димитровград на път към спедиторска агенция. При извършения обиск у него са били открити 26 плика с наркотично вещество. Опаковките са били готови за употреба и разпространение. С последващо претърсване в апартамент в града, обитаван от мъжа, са намерени още полиетиленови пликове с белезникаво прахообразно вещество, електронна везна, листна маса и др.

При извършена химическа експертиза е било установено, че иззетото вещество е аналог на високорисково наркотично вещество, известно като ММВ - СНМINACA. То е било поставено в различни опаковки и съдове и е с общо тегло около 4 200 грама. Предстоят допълнителни изследвания с оглед установяване и анализ на цялото количество иззето вещество при извършените процесуални действия. Според експертизата предмет на престъплението е химичен аналог на поставени под контрол синтетични канабиноиди.
Съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, аналог е всяко вещество, което има сходен химически строеж с някое наркотично вещество и предизвиква аналогично действие върху човешкия организъм.

Атанас е бил задържан за постановление на наблюдаващия прокурор за 72 часа. Днес Окръжна прокуратура - Хасково внесе искане в съда за вземане на постоянна мярка "задържане под стража“.