Едва 1421 шуменци са подали данъчни декларации
Едва 1421 шуменци са подали данъчни декларации / netinfo

Едва 1421 данъчни декларации са приети до момента в шуменския офис на НАП, съобщиха пред журналисти оттам. От тях на гише са подадени 828 декларации, 24 са подадени чрез „Български пощи", 27 чрез друг лицензиран пощенски оператор, по интернет с електронен подпис - 298, а с ПИК - 244 декларации. Декларациите за облагане с корпоративен данък са 1805.

Крайният срок за подаване на данъчни декларации за физически лица тази година е 3 май, предвид това, че 30 април е почивен ден, а 1 и 2 май са великденски празници, а за юридически - 31 март. Това каза Иван Недков - гл. инспектор по приходите в шуменския офис на НАП.

Той апелира хората да подават данъчните си декларации по електронен път, тъй като по думите му е по-бързо, по-лесно и безпроблемно. Всеки, подал декларацията си до 31 март, се ползва с 5 % отстъпка.

Тази година се въвеждат и данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания. Условията за ползването им е да бъде попълнен специален образец-декларация и декларация от другия родител, че няма да ползва намалението. За деца с увреждания се прилага и валидно решение на ТЕЛК.

Плащането на данъци и тази година ще става по банков път или онлайн, като в офиса на НАП-Шумен е открито банково гише, където клиентите ще могат да платят данъците си без да плащат такса към обслужващата банка.