Община Шумен стартира проект в подкрепа на болни и хора с увреждания
Община Шумен стартира проект в подкрепа на болни и хора с увреждания / netinfo

Община Шумен стартира проект в подкрепа на деца и възрастни с увреждания, както и болни самотноживеещи на възраст над 65 години. Дейностите по проект „Подкрепа за независими живот в Шумен" реално ще стартират на 3 май и ще продължат до края на октомври 2017 г. приемът на документи, който ще става на седмо гише в сградата на местната администрация, ще стартира на 7 март. Проектът е на стойност близо 500 000 лв. и се финансира от ОП „Развитие на човешките ресурси" на Европейския съюз.

Зам. кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова обясни, че целта е да бъдат обхванати около 220 нуждаещи се от Шумен и селата на общината.

Ръководител на дейностите е Иван Иванов, а координатор Юлия Русакиева.

Една от основите цели предвижда изграждането на център за почасова подкрепа, който ще се помещава на 6-ти етаж в сградата на бившия битов комбинат на ул. „Цар Иван Александър" № 81. Юлия Русакиева обясни, че в центъра ще се предоставят социални и медицински услуги. По проекта се предвижда да бъдат назначени рехабилитатор и психолог. Нуждаещите се ще могат да получават подкрепа както в центъра, така и в домовете си. За да се обхване максимален брой хора, помощниците ще бъдат назначени на по 4-часов работен ден.