Търновската библиотека с богата културна програма през март
Търновската библиотека с богата културна програма през март / DarikNews.bg, архив

Регионалната библиотека “Петко Р. Славейков” във Велико Търново ще зарадва многобройните си читатели с богата културна програма през месец март. Проявите започват още днес, когато там ще гостуват фолклорните формации при читалище “Наука” в Ново село.

По повод 8 март ще бъде открита тематичната експозиция “Жената- вечната и святата”. Изложбата ще покаже живопис на художничката Олга Панченкова, като официалното откриване е насрочено за 13 ч. във фоайето на библиотеката.

На 18 март от 16 ч. ще бъдат връчени наградите на отличените участници от ежегодния конкурс “Моят роден град”. Надпреварата е за детско- юношеско творчество в областите литература и изобразително изкуство. В същия ден от 18 ч. ще бъде представена книгата “Велико Търново в калейдоскопа на времето”, дело на Павлина Владева. И двете прояви са в чест на празника на старата столица, който предстои да отбележим на 22 март.

Изложба, посветена на Никополис ад Иструм, ще бъде открита на 21 март от 11 ч. в централната сграда на библиотеката. Експозицията ще представи проектите за социализация на римския град. Събитието се организира съвместно с регионалния исторически музей.

Програмата за 24 март предвижда представяне на издателство и новото издание “Пет минути с Петър Ивалиев” с автор Огнян Ковачев. Ще бъде подредена и изложба от фотографии на Иво Хаджимишев.

На 29 март от 16 ч. ще бъде показана документална изложба от фонда на къщата-музей „Димчо Дебелянов”. По този начин ще бъде отбелязана годишнината от смъртта на поета. Предвижда се и кръгла маса с участие на литературни изследователи на живота и творчеството на Димчо Дебелянов. Ще бъде представен и юбилеен сборник с творби на Дебелянов.