В Шемшево и Самоводене отбелязват Деня на самодееца с богата програма
В Шемшево и Самоводене отбелязват Деня на самодееца с богата програма / DarikNews.bg

С празнични програми и внимание към читалищните дейци в Самоводене и Шемшево ще отбележат Деня на самодееца - 1 март. В народно читалище ”Извор- 1873” в Самоводене днес в концерта ще се включат самодейците от съставите към институцията. На сцената ще излязат танцовият състав, Женската фолклорна група за обработен фолклор, театралната трупа и изпълнителите от хора към читалището.

На юбилярите-самодейци ще връчим благодарствени грамоти и цветя, сподели кметът на Самоводене Николай Милаковски. След концерта кметството е организирало почерпка, осигурена от спонсори.

В Шемшево мартенските тържества започнаха от вчера. От читалищното настоятелство бяха осигурени и връчени подаръци на сем. Николинка и Теньо Енчеви, които понастоящем живеят в Дома за стари хора във Велико Търново. „Семейство Енчеви са дългогодишни читалищни дейци с принос към развитието на самодейността в Шемшево, обясни кметът и председател на читалището Кирил Ангелски. Днес в пенсионерския клуб в селото се организира символично тържество с подаръци и мартеници, осигурени със средства от читалището.

Утре от 17:00 часа, в навечерието на националния празник, пред паметника на загиналите във войните ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност. 21 мъже от Шемшево са загинали по бойните полета за България, уточни Ангелски. Деца от селото ще представят кратка поетична програма с патриотични творби от бългрски автори.

Кметът организира своеобразен конкурс, като осигурява за най-добрата рецитация парична награда от 20 лв., както и поощрителни награди за малчуганите. Вечерта от 18:30 часа в читалището се организира концерт за всички жители на Шемшево. На сцената ще излязат танцов състав „Аглея” с художествен ръководител Петя Петрова и дамите от хор „Българка”. Голям концерт организира и кметството в Самоводене навръх Трети март. В Шемшево в деня на националния празник, от 10:00 часа в центъра на селото ще звучат патриотични песни. За Осми март пък читалището е подготвило подаръци за дамите от читалищната самодейност.