Откриват изложбата „Уникални реликви от Българското възраждане
Откриват изложбата „Уникални реликви от Българското възраждане / dariknews.archive

В навечерието на Националния празник на Р България 3 март Военноисторически музеи откриват поредната изложба по проекта „Уникални реликви от Българското възраждане". По този мащабен експозиционен проект, който има за цел да представи на гражданите на Плевен и специално на младите хора част от богатото културно-историческо наследство от епохата на Българското възраждане и освобождение, Военноисторическите музеи работят от 2009 г. Изложбите по този проект представят уникални експонати - лични вещи и оръжие на дейци на Българското национално възраждане и Априлското въстание, допълниха от ВИМ-Плевен.

През 2016 година се навършват 140 години от Априлското въстание - връх в борбата за национално Освобождение, продължение на мечтите и стремежите на младата и жизнена българска възрожденска нация за модерна държавност, за нормално политическо и гражданско управление.

Изложбата, която ще бъде открита на 1 март от 15:30 ч. в къща-музей „Цар Освободител Александър Втори", представя оръжие на участници в четата на поп Харитон и Бачо Киро, водила 9-дневни сражения в Дряновския манастир през април 1876 г. Представяме и снимка на останалите живи въстаници от четата, направена в Бяла черква през 1898 г. Музейните материали са от фонда на Историческия музей в Бяла черква.

Посетителите ще видят:

Пушка - Карабина „Крънка", принадлежала на Петър Иванов Тончев от Бяла черква, участник в четата на поп Харитон и Бачо Киро , водила 9-дневни сражения в Дряновския манастир през април 1876 г.Съхранена от неговия правнук Събин А. Тончев
Пушка - Карабина „Шнайдер", обр. 1865, принадлежала на Георги Калчев от Бяла черква, участник в четата на поп Харитон и Бачо Киро. Съхранена от неговия правнук Георги Калчев.
Сабя от Априлското въстание, местно производство, принадлежала на Стоян Ковача от Бяла черква, съхранена от неговия правнук Михал Вълев.
Ятаган от Априлското въстание, принадлежал на Пенчо Колев Кюркчиев от Бяла черква, участник в четата на поп Харитон и Бачо Киро.
Пищов барабанлия, принадлежал на Пейо Неделчев Маринов от Бяла черква, участник в четата на поп Харитон и Бачо Киро. Съхранен от неговия правнук Христо Христов.
Снимка на останалите живи въстаници от четата на поп Харитон и Бачо Киро, направена в Бяла черква през 1898 г.
Изложбата може да бъде видяна до края на месец март 2016. Докато трае изложбата, входът за музея е безплатен.