Утре награждават победителите в Националния конкурс за детска рисунка
Утре награждават победителите в Националния конкурс за детска рисунка / dariknews.archive

Националният конкурс за детска рисунка „Освобождението" е една от големите традиционни прояви, с които Община Плевен и Дирекция „Военно-исторически музеи" отбелязват Националния празник 3 март и 138-та годишнина от Освобождението на България.

Плевенската епопея от 1877 г. заема особено важно място в хода и победоносния изход на Освободителната война, което даде основание на Военноисторическите музеи преди 18 години да станат инициатори и домакини на този конкурс. Целта на конкурса е да провокира историческата памет на участниците и ги насърчи към обогатяване знанията по българска история. Конкурсът дава прекрасна възможност на учениците от І до VІІІ клас, използвайки разнообразни исторически и литературни извори, да пресъздадат с художествени средства портрети на герои, паметници на признателност, моменти от националноосвободителните борби на българския народ и от Руско-турската война 1877/78 г.

Първият конкурс през 1999 г. е на регионално ниво, но той бързо печели популярност и от 2000 г. в него вече участват и ученици от други селища, исторически свързани с темата на конкурса.
От 2006 година конкурсът „Освобождението" получава национален статут и се провежда със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката.

Всяка година, в навечерието на Националния празник 3 - март, прекрасните детски рисунки ни припомнят духа на българската национална революция, връщат ни към ожесточените битки за Плевен, Шипка, Стара Загора, правят ни съпричастни към радостното опиянение от свободата.

Красивите багри на рисунките отразяват по един неповторим начин душевността и таланта на малките художници.

Тази година в конкурса участват 300 творби на ученици от 40 училища и 3 читалища от 30 населени места в 10 области на България. Това са Варна, Бургас, Пловдив, Раковски, с. Ново село, община Стамболийски, Чирпан, Полски Тръмбеш, Карнобат, Враца, с. Бутан, община Козлодуй, град Козлодуй, с. Търнава, община Бяла слатина, Кнежа, Павликени, Свищов, с. Александрово, община Ловеч, град Летница, Казанлък, Габрово, Дряново, с.Стража, община Търговище.

От Плевенска област участват ученици от с. Буковлък, с. Одърне, гр.Пордим, с. Божурица, гр.Долна Митрополия, град Долни Дъбник, Никопол, с. Чомаковци, Червен бряг. Участниците от Плевен са от 9 училища и една детска градина извън конкурса. Това са НУ „Христо Ботев", НУ „Единство", НУ „Патриарх Евтимий", ОУ „Лазар Станев", СОУ „Иван Вазов", СОУ „П.К.Яворов", СОУ „Стоян Заимов", Гимназия с преподаване на чужди езици и ОДЗ №2 Зорница.

Компетентно жури и тази година присъди една Голяма награда на конкурса „Освобождението", две първи, две втори, две трети и по пет поощрителни награди за двете възрастови групи: от първи до четвърти и от пети до осми клас.

Откриването на изложбата с детски рисунки и награждаването на победителите ще бъде на 2 март 2016 г. от 11 ч. в панорама „Плевенска епопея 1877 г."