20 години от създаването на комитет Васил Левски в Дряново
20 години от създаването на комитет Васил Левски в Дряново / netinfo

В Исторически музей - Дряново се проведе тържествено общо събрание на Общински комитет "Васил Левски" - Дряново. Поводът беше 20 годишнината от създаването на комитета. През 1996 г. на тази дата, 19 дряновски интелектуалци учредяват патриотичната организация като структура на Общобългарския комитет "Васил Левски".

Целта на комитета е изучаване и популяризиране на живота, идеите и делото на Васил Левски и сподвижниците му; на селищата и родовете, свързали съдбата си с борбите за освобождение на България.

Вече 20 години Общински комитет "Васил Левски" със своята дейност съдейства за запазването на нравствените, трудовите и културните черти и добродетели в нашата съвременност, както и на демократичните традиции от възрожденската епоха и от цялостния исторически опит на народа ни. По устав комитетът е непартийно обществено-политическо обединение с идеална цел.

Наред с десетките прояви, посветени на бележити българи, на дряновци, на важните дати от националния и местен исторически календар, своеобразен връх в дейността е откриването през 2006 г. на бюст-паметник на Апостола на свободата в Дряново.
В най-новата история на Общобългарския комитет "Васил Левски" и на Общински комитет "Васил Левски" в Дряново се откроява работата с децата и младежите по тяхното патриотично възпитание.

През 2014 г. в СОУ "Максим Райкович" се учредява ученически клуб "Млади възрожденци", а на 29 февруари 2016 г. ученици от ПГИ "Рачо Стоянов" също създадоха свой клуб. И в двете училища в основата на тези клубове са младите учители по история Симона Тотева и Петя Василева, подкрепени от училищните ръководства.

Празникът на Общински комитет "Васил Левски" уважи Васил Василев - председател на Общобългарския комитет "Васил Левски", който награди Дряновския комитет с Грамота и златен медал "Васил Левски" за неуморната родолюбива дейност на членовете и сподвижниците на организацията.

Приветствия поднесоха председателят на Общински съвет - Дряново Тодор Георгиев, зам. кметът на Община Дряново - Деница Вачкова, ръководители на културни и образователни институции.

Избран бе нов управителен съвет, състоящ се от седем члена, а за председател на Общински комитет "Васил Левски" бе преизбран Георги Цветков.