Общинските съветници в Дупница ще обсъждат одитните доклади на общинските предприятия
Общинските съветници в Дупница ще обсъждат одитните доклади на общинските предприятия / netinfo

Извънредната сесия на ОбС Дупница ще бъде на 2 март. На нея местните парламентаристи ще разгледат и обсъдят одитните доклади на общинските дружества и предприятия.Тричленните комисии бяха сформирани в края на януари, и в тях освен общински съветници бяха включени и външни експерти.
Въз основа на доклада за общинската болница вече беше сменен управителят, като това беше направено на заседанието на 26 февруари.В докладите проверяващите са дали редица препоръки.
Така например се препоръчва на Общински пазари да се направи незабавна ревизия на общинските терени, обекти и площи и др.
Комисията, която проверяваше ВиК пък пише, че е спорна ефективността на колекторската фирма. Препоръчва се организирането на кол център. Установено, че по плащанията с част от доставчиците си, ВиК е в забава, с някои има сключени споразумения за разсрочено плащане без начисляване на лихви. Задълженията към доставчици са 912 163 лв. Предлага се и оптимизиране на персонала. Доклада е подписан само от двама от членовете на комисията.
Друга комисия, която трябваше да извърши одит на общинските предприятия препоръчва да се закрие Социалното предприятие за обществено хранене, тъй като според нея реално то не функционира, там няма назначени служители и директор, всички работници са назначени директно към община Дупница.
Трима съветници проверяваха „Ученическо хранене", като там една от препоръките е да се провери налице ли е договор с управителя на дружеството. Цитирано от доклада: Управителят твърди, че работи без договор, тъй като договорът е бил до провеждане на конкурса, а след това такъв не е сключван. Задълженията към доставчици са 16 778 лв. На дружеството обаче се дължат пари за закуски на стойност 7 639 лв. Комисията препоръчва общината и общинските дружества да се възползват от услугите на „Ученическо хранене" при организиране на мероприятия изискващи доставка на храна.
Всички доклади ще бъдат обсъдени на сесия на 2 март, а според решението на ОбС те трябва да бъдат качени и на сайта на общината.