И Тя може да падне на колене, но Той трябва да дочака 29 февруари
И Тя може да падне на колене, но Той трябва да дочака 29 февруари / Thinkstock/Getty Images

Жените могат да правят сватбено предложение на своя партньор само веднъж годишно - на 29 февруари. Но защо толкова рядко, задава си въпроса таблоидът "Метро".

Всички женени двойки по света имат нещо общо - че предложението за венчавка по правило идва от жениха, който иска ръката на бъдещата младоженка. Но това не винаги е така. Според последно проучване 5% от американките са поискали първи ръката на своя възлюбен. И то предимно на 29 февруари.

Англичанин предложи брак от корицата на списание

Традицията за високосното предложение на жените датира може би отпреди 1660 години. Според преданията ранната поборничка за равни права на жените, ирландската монахиня Света Бриджит, се оплакала на свети Патрик, че жените трябва да чакат много дълго, докато кандидатите им поискат ръката.

Тогава Светецът на Любовта благородно се съгласил и позволил и дамите да се ползват с това право - но веднъж на всеки четири години, когато настъпи високосна. Практиката широко се разпространила през 19 в.

Най-много предложения за брак се правят по Коледа

Според друга теория кралицата на Шотландия Маргарет въвела закон през 1288 г., позволяващ на жените да правят предложение. Но това сигурно е само легенда, защото според историците въпросната кралица доживяла само до 8-годишна възраст.

Според последно проучване, направено сред 1000 британци, повече от половината биха отказали венчавка, ако ръката им бъде поискана от възлюбената.

Източник: БТА