Израелски певец ще представи Франция на Евровизия (ВИДЕО)
Израелски певец ще представи Франция на Евровизия (ВИДЕО) / fr.wikipedia.org

Израелският певец Амир Хаддад ще представлява Франция на 61-ят международен конкурс за песен "Евровизия", който ще се състои в Стокхолм.

Решението бе оповестено от ръководството на телевизия "Франс-2", което отговаря за подбора на френските участници в конкурс.

"Като се започне от юни, ние чухме песните на 280 изпълнители, както известни, така и по-малко известни. Накрая нашият избор бе съсредоточен върху две-три песни", съобщи по радио "Европа-1" ръководителката на развлекателните програми на "Франс-2" Натали Андре.

В Стокхолм Амир Хаддад ще представи песента "J'ai cherch", съчинена от него в съавторство с двама млади френски композитори. Песента е лирична и ще бъде изпълнена на френски, но припевът ще е на английски. "Това е много силна, красива песен. Истински хит", посочи Андре.

Амир Хаддад е роден в еврейско семейство през 1984 г. в Париж. На 8-годишната му възраст семейството се премества в Израел, без да къса връзките си с Франция. Самият Амир запази двойното френско-израелско гражданство.

Певческата си кариера започва през 2006 г. в Израел, а от 2013 г. изнася концерти и във Франция. Хаддад стана известен във Франция, след като стигна до финала на телевизионния конкурс "Гласът" през 2014 г. През април т.г. предстои да излезе и първият му албум изцяло на френски език.

Самата Франция е сред учредителите през 1956 г. на „Евровизията“, но от години няма успехи в песенната надпревара.

Амир Хаддад ще се опита да представи по-добре Франция в конкурса "Евровизия" в сравнение с френските участници през последните няколко години. Миналата година представителката на Франция Лиза Анжел зае 25-о място от 27 участници. През 2014 г. френската група "Туин туин" остана на последно място.

Последната победа датира от 1977 г. - тогава за най-добра песен бе призната композицията "L'oiseau et l'enfant" в изпълнение Мари Мириам. През последните пък години представителите на Франция финишираха все на последните места.

Източник: БГНЕС, БТА