Психолози влязоха в класните стаи на 26-то училище "Йордан Йовков" в София. Те ще работят с децата, след като преди дни 16-годишно момче простреля техен съученик.

Вчера съдът постанови най-тежката мярка за неотклонение на непълнолетния стрелец Ивайло Гаджов - "задържане под стража". В съда 16-годишният тийнейджър заяви, че съжалява и се извинява за постъпката си. Родителите му също се извиниха и казаха, че не могат да си обяснят защо е постъпил така.

Ученик е прострелян пред столично училище

"Ясно е, че няма как денят да започне сякаш нищо не се е случило, напротив случи се и ние сме силно притеснени", коментира пред Нова телевизия директорката на 26-то СОУ Елка Велкова.  

"Нямам обяснение, не мога да си представя, че точно Ивайло може да направи такова нещо", заяви и Радостина Мекова, директор на ПГ по Телекомуникации, където момчето е ученик.  

Три дни след стрелбата учителите и съучениците на простреляния Даниел Чавдаров още търсят обяснение. Травмата обаче е за всички. Затова психолози започнаха работа с най-близките съученици на 14-годишното момче.

"Те демонстрират мъжко поведение, но всяка травма трябва да бъде изчистена", заяви педагогическият съветник на 26 СОУ Генади Метвеев.

Спорът между момчетата бил заради момиче, в което и двамата били влюбени. Това потвърждава един от близките приятели на задържания Ивайло.

Младежът, прострелял ученик, се извини

"Ивайло след училище е ходил да я вижда и Дани всеки път, като го е виждал, е започвал да го удря, да го бута. Той никога не е хващал в ръката си палка, бокс. Въобще не съм си представял, че може да хване оръжие", споделя съученик на стрелеца.

Отличник, пример и авторитет за другите - такъв е Ивайло до преди няколко дни за хората, които го познават. Заради многото шестици го чакала стипендия. В петък останал само за първите два часа, но никой не предположил какво е намислил.

От просветното министерство готвят конкретни мерки след инцидента, сред които и затягане на охраната в училищата.

Простреляният Даниел остава в реанимация, без опасност за живота.