Всеки трети търговец не издава редовно касови бележки или укрива доходи. Това показват резултатите от проверките на Националната агенция по приходите (НАП) в магазини и заведения.

Екип на Нова телевизия придружи данъчните при проверка в китайски магазин за най-различни стоки. Там проверката е по сигнал, а на място данъчните са установяват, че в касата има повече пари, отколкото е отчетено. Оказва се, че в този магазин укриват 30% от оборота, на практика на всеки три лева един не се декларира.

Всеки ден в НАП се получават десетки подобни сигнали и за неиздаване на касови бележки.

"Оказа се, че повечето сигнали са верни. Тук установихме неиздаване на касови бележки. Веднага се издава наказателно постановление за глоба от 2000 лева. Предстои обектът да бъде запечатан", обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Магазинът ще остане затворен до отстраняване на нарушението, въпреки че служителите в магазина и сега са категорични, че са изрядни. "Нямам представа защо е подаден този сигнал. Всички клиенти са с касови бележки", казва Евгения, служител в магазина.

Клиенти на магазина също твърдят, че са получавали бележки. "Понякога служат, ако нещо е дефектно или нещо такова, но аз лично не си ги пазя", казва клиентка в магазина.

"Касовата бележка не е просто гаранция, че търговецът внася данъци в бюджета. Тя е и единствения, в общи линии, инструмент, за нас като граждани да докажем една покупка и да върнем стоката ако тя е некачествена или да упражним гаранционните си права", категоричен е Росен Бъчваров, говорител на НАП.

До момента са проверени близо 10 000 обекта, предстоят ревизии в поне още 20 000. Освен магазини данъчните проверяват барове и заведения за хранене.