Започват събитията по отбелязването на националния празник 3 март
Започват събитията по отбелязването на националния празник 3 март / dariknews.archive

Мероприятията за отбелязване на националния празник 3-ти март в Плевен ще започнат в първия ден на март от 11:00 часа в Мавзолей - Параклис „Свети Георги Победоносец", където ще бъде отслужена панихида по повод 135 години от гибелта на Цар Освободител Александър Втори.

Отново на 1 март от 15:30 ч. в къща-музей „Цар Освободител Александър Втори" ще бъде открита изложба по проект „Уникални реликви от българското Възраждане". В нея ще бъдат представени експонати от Историческия музей в Бяла черква, обединени в изложба под мотото „140 години Априлско въстание 1876 г.".

На 2 март - сряда от 11:00 ч. в Панорама "Плевенска епопея-1877 г." ще бъде открита изложба от Националния конкурс за детска рисунка „Освобождението".

От 13:00 часа в Къща-музей "Цар Освободител Александър II" ще започне и Междуучилищният литературен конкурс „Син съм на юнашко племе", който се организира съвместно с НУ „Христо Ботев" - Плевен.

В деня на националния празник - 3-ти март, програмата ще започне в 8:50 ч. на площад „Възраждане", където ще бъде даден старт на лекоатлетическата щафета „Обиколка на Военноисторическите музеи" - Плевен.

На площада в 11:00 часа, ще започне тържественият ритуал по повод Националния празник на България. Час по-късно в ДКТ „Иван Радоев" ще бъде изнесен празничен концерт с участието на Северняшкия ансамбъл, фолклорен ансамбъл „Мизия" с ръководител Михаил Денев при читалище „Съгласие" и Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Нашенчета" с ръководител Огнян Летов при Центъра за работа с деца.