СГС: Съдия Цветан Ценов никога не е бил притискан
СГС: Съдия Цветан Ценов никога не е бил притискан / Thinkstock/Getty Images

Съдия Цветан Ценов никога не е бил притискан - нито да остане в Софийски градски съд (СГС), нито да се върне в Софийския районен съд (СРС). Решението му е било изцяло личен избор, с който ръководството на СГС се е съобразило.

Това се казва в съобщение на Софийски градски съд във връзка с журналистически въпроси след интервю на майката на съдия Ценов.

Съдия Цветан Ценов бе командирован в СГС, тъй като е отговарял на всички критерии, бил е поред в списъка за командироване и се е представил отлично на последните конкурси за повишение, както за Гражданска, така и за Търговска колегия.

Съдия се самоуби в София

Преди да започне работа в СГС е попитан дали иска да бъде командирован и дали би работил в Търговско отделение и то на конкретния състав, който е бил единственият свободен към момента в отделението. Именно при тези условия съдия Ценов се е съгласил на командироване, уточняват от СГС.

По инициатива на ръководството на Търговско отделение на 28 януари 2016 г. е свикано общо събрание, на което е взето решение, съдия Ценов да бъде спрян от разпределение и да не получава нови дела за срок от шест месеца. Причините са постъпили по делото за несъстоятелността на ЦСКА възражения, които той е трябвало да разгледа в открито заседание.

Майката на самоубилия се съдия: Синът ми беше подложен на натиск

За периода от около един месец, в който съдия Ценов е участвал в разпределението на дела, той е получил приблизително равен брой дела като останалите съдии в отделението. Ръководството на СГС и колегите му са положили всички усилия, за да го окуражат и да му помогнат да се справи с промяната на материята, но въпреки това съдия Ценов сам е поискал да се върне в Софийския районен съд, заявяват още от Градския съд.

Съдия Цветан Ценов от Софийския районен съд беше открит мъртъв на 18 февруари в столицата. Тялото на мъжа е намерено в непосредствена близост до блок кв. "Връбница". По първоначална информация мъжът е скочил от междуетажна площадка на блока и е починал от травмите си.

Прокуратурата е образувала разследване за смъртта на магистрата, а досъдебното производство е за подпомагане или склоняване към самоубийство.