Министърът на отбраната спира поръчка за коли и джипове
Министърът на отбраната спира поръчка за коли и джипове / БГНЕС, архив
Министърът на отбраната спира поръчка за коли и джипове
84827
Министърът на отбраната спира поръчка за коли и джипове
Министърът на отбраната спира поръчка за коли и джипове
  • Министърът на отбраната спира поръчка за коли и джипове
  • Министърът на отбраната спира поръчка за коли и джипове

Военният министър Николай Ненчев обяви, че ще спре обществената поръчка за новия автопарк на Министерство на отбраната, която е за 1,5 млн. лева. Поръчката за пустинните котки обаче няма да бъде ревизирана. Армията има готовност да изпрати 500 войници по границата с инструкции кога да използват оръжие срещу нелегалните мигранти.

Обществената поръчка на Министерство на отбраната за шест нови леки коли и девет джипа, която е на стойност 1,5 млн. лева, ще бъде спряна, съобщи министърът.

"Ще спра обществената поръчка за купуване на автомобили за нуждите на Министерството на отбраната и съответните структури, защото може да се окаже, че тези ресурси ще бъдат необходими за други приоритети на Министерството и не считам, че е особено належащо в този момент да подменяме автопарка", каза Ненчев.

Той допълни, че поръчката за бронираните колесни машини няма да бъде ревизирана.

"Тези така наречени "пустинни котки" са необходими за Министерството на отбраната и въоръжените сили с оглед участието ни в охраната на границата и след всичко онова, което се случи в някои европейски столици - имам предвид терористичните актове. Ние имаме изключителна необходимост и те ще бъдат на разположение на специалните сили и на Служба "Военна полиция", каза министърът.

Армията има готовност да изпрати около 500 военнослужещи, които да подпомогнат МВР при охраната на границата. Ще бъдат изпратени служители на Сухопътни войски, Военно-въздушните сили, ВМА, Военна полиция и служба Военна информация, обяви Ненчев. Той допълни, че военните ще бъдат инструктирани в какви ситуации могат да използват оръжие за самозащита.

Връщането на донаборната военна служба не е обсъждано в Министерството на отбраната, заяви Ненчев. Той допълни, че сформира специална комисия, която да проучи въпроса и да даде становище по темата. Ако има задължителна казарма, тя трябва да е една година, смятат експертите от военното министерство. Според Ненчев решението е в ръцете на Народното събрание и ако то приеме такъв акт, Министерство на отбраната ще го изпълни.