Задържаният с четвърт кило хероин е бивш полицай
Задържаният с четвърт кило хероин е бивш полицай / ThinkStock/Getty Images

По искане на Окръжната прокуратура във Варна състав на Варненския окръжен съд взе най-тежката мярка за процесуална принуда - задържане под стража, спрямо бившия полицай И.К. и братята С. П. и Д.П., които бяха заловени с голямо количество високорискови наркотични вещества.

В хода на разследването по досъдебното производство срещу И.К. са събрани доказателства за съпричастността и на другите две лица.Тримата са обвинени от Окръжната прокуратура за държане на високорискови вещества без надлежно разрешение с цел разпространение - престъпление по член 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс*.

Полицейската акция продължава, арестуваха 20 души

Бившият полицай 41-годишния И.К. беше заловен на 27 февруари 2016 г. около 22,15 часа на улицата с 0,74 г амфетамини. При последвалите обиски в домовете на тримата обвиняеми са открити и иззети 259,51 г хероин, 9,84 г хашиш и над 62 г амфетамини, както и две електронни везни.

За И. К. деянието е извършено в изпитателния срок на условно осъждане също за наркотици. Преди това обвиняемият има две реабилитации по право.

* Член 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс гласи: Който без надлежно разрешително произведе, преработи, придобие или държи наркотични вещества или техни аналози с цел разпространение, или разпространява наркотични вещества или техни аналози, се наказва за високорискови наркотични вещества или техни аналози - с лишаване от свобода от две до осем години и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева, а за рискови наркотични вещества или техни аналози - с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева. Когато предмет на престъплението са прекурсори или съоръжения или материали за производство на наркотични вещества или техни аналози, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева.