Черноморските фарове край Калиакра и Шабла се представят на изложба в Париж
Черноморските фарове край Калиакра и Шабла се представят на изложба в Париж / Община Каварна

Черноморските фарове край Калиакра и Шабла са сред акцентите в изложбата „Европейското преоткриване на Черно море. Френски страници“. Тя се организира от Българското посолство в Париж и ще бъде открита на 1 март в Българския културен център във френската столица. Посветена е на 3 март, Националния празник на България.

Изложбата представя стари географски и морски карти на френската картографска школа, дневници на пътешественици и дипломати, снимки на първото френско консулство по българските земи, двете големи български пристанища Бургас и Варна, изградени от френски строители, както и документи от създаването на черноморския ни военен флот и неговият първи командир – французинът Пол Пишон.

Експозицията включва и седемте от най-важните български черноморски фара край Калиакра, Шабла, Варна, Емине, Бургас, на островите Св. Анастасия и Св. Иван, изградени  поетапно и поддържани от френски фарови компании през ХІХ и началото на ХХ век. Строителят на българските морски фарове – легендарният Мишел Паша, е представен на фона на фара на Калиакра, запечатан в професионална снимка на известния български фотограф Николай Генов.

Община Каварна е представена с две пана в изложбата, които поставят „парижко” начало на отбелязването на 150 годишнината на фара на Калиакра.

След Париж, организаторите предвиждат изложбата да бъде представена на българската общественост в галерия „Мисията” на МВнР, както и в Каварна - по повод 150 годишнината от откриването на фара на Калиакра.

Черноморските фарове край Калиакра и Шабла се представят на изложба в Париж
netinfo