Мариана Бояджиева: Програмите по история и литература трябва да бъдат оттеглени и публично обсъдени
Мариана Бояджиева: Програмите по история и литература трябва да бъдат оттеглени и публично обсъдени / DarikNews.bg, архив

„БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предлага да се отложи законът за средното образование с една година. Програмите по история и литература трябва да бъдат оттеглени, да се подготви публично обсъждане на принципите, по които се подготвят те”, заяви народният представител от левицата Мариана Бояджиева. Депутатът настоя в  обсъждането да бъдат привлечени големи български писатели, учители, психолози, учени и експерти в отделните периоди.

„Не може да бъде направен учебник за 5 клас, без да се знае какви са понятията, усвоени в 3 и 4 клас”, категорична е Бояджиева. Тя припомни, че народните  представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ многократно са предупреждавали до какво ще доведе новият закон за училищно и предучилищно образование.

„Това, че на обществото се предлагат стандарти на парче, а не в пакет, показва, че не се отнасяме достатъчно отговорно към децата и учениците”, допълни тя. Депутатът от левицата подчерта, че ако за 7 месеца не може да бъде изготвен добър учебник, министерството и министърът на образованието трябва да поемат лично отговорността, а не тя да бъде прехвърлена към авторските колективи.

„В Германия срокът за изготвяне на добър учебник е между 18 и 24 месеца, докато в България това трябва да стане за 7 месеца”, уточни народният представител. „Вашият предшественик имаше абсурдната идея в 5 клас да ползват учебник от 7 клас. Не го допускайте, защото това ще срине авторитета на образователната система”, призова Мариана Бояджиева.